Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
uitverkochte zaal
Jubileumconcert

Door Saskia Vreeswijk

ZWANENBURG – Onder het motto “Eensgezindheid Springlevend” gaf de muziekvereniging onder leiding van dirigent Rob van der Sterren op zondag 10 december het laatste en tevens galaconcert van het jubileumjaar: “Eensgezindheid 115 jaar jong”. Dit unieke concert vond plaats in de Sporthal van het Dorpshuis. Maar liefst 350 inwoners van Halfweg, Zwanenburg en daarbuiten hadden de weg weten te vinden. Want wie wil een concert met als kers op de taart de medewerking van de bekende pianist en componist Cor Bakker niet meemaken!

Overture “to a New Age”

Dit openingswerk heeft Eensgezindheid voor het eerst gespeeld ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan dat destijds werd gevierd in de rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte op Halfweg. Het is een van de favoriete stukken onder de leden. Op het grote scherm achter het orkest werden beelden gepresenteerd van optredens van het allereerste tot het allerlaatste uur: van een optreden op het Emmaplein van 1912, het bevrijdingsconcert op 8 mei 1945 tot een optreden op de Floriade in 2002 en een jubileumweekend in Egmond aan Zee in de zomer van 2023

Na het spelen van de Mars der Medici van Johan Wichers kondigde woordvoerster Astrid Brouwer pianist Cor Bakker aan. Gezamenlijk werd een nummer van Jacques Brel, beter bekend als “De Liefde van Later” van Herman van Veen, gespeeld, gevolgd door het laatste deel uit de symfonie “The Lord of The Rings”.

Intermezzo’s Cor Bakker

Op twee momenten tijdens het ruim twee uur durende concert gaf Cor Bakker ook nog een persoonlijke invulling aan het geheel. Tijdens het eerste intermezzo speelt hij het volgens hem “foeilelijke”  Etude nr. 1 in 8/12 maat, gevolgd door het wiegeliedje dat hij componeerde voor zijn jongste dochter Brechtje. Tijdens het tweede intermezzo verhaalde Cor over zijn jeugd, zijn meer dan 25-jarige samenwerking met Louis van Dijk en zijn dierbare herinneringen aan Toets Tielemans. Van deze toetsenist speelde Cor het ontroerende “Old Friend” , een compositie die Tielemans maakte als eerbetoon aan zijn vader.

Muzicool onder leiding van dirigente Isis Kleef

Uiteraard werd tussendoor ook ruimte gemaakt voor het opleidingsorkest van Eensgezindheid. Zij speelden o.a. “Flight of the Musquito” met als solist Ruben Mank op de klarinet. Onder luid applaus van het publiek werd afgesloten in een vrolijke kerstsfeer met Jingle Bells.

Burgermeester Marianne Schuurmans

Voor deze speciale gelegenheid was Schuurmans naar Zwanenburg gekomen. Zij begon haar toespraak met “Zonder bieten geen suiker”, hiermee memorerend aan de TV-serie De Fabriek. Zij maakte haar toespraak af door haar eigen interpretatie : “Zonder suikerfabriek geen muziekvereniging Eensgezindheid”. Immers de toenmalige directeur van de suikerfabriek was op zoek naar tijdverblijf voor zijn medewerkers en zodoende is op 6 januari 1909 Eensgezindheid opgericht. Als afsluiting werd het vijftigjarig lid van de vereniging, Gerda Bijster, in de spotlights gezet. “En dat heeft deze tenorsax, de Candy Dulfer van het orkest, zeker verdiend”, sprak zij.

Musical Hair, Caro Emerald en Billy Joel

Samen met Cor Bakker werd toegewerkt naar het slotdeel van dit prachtige concert. We horen nummers als Aquarius, A Night like this en het beroemde The Pianoman voorbij komen.

Geheel in stijl werd afgesloten met een ware blues van Dennis Armitage met op de trombone de solisten José Mesman en Rob van der Sterren. De laatste had voor de gelegenheid zijn dirigentstokje overgedragen aan zijn vader en tevens voormalig dirigent van het orkest, Jacques van der Sterren.

Na een dankwoord van Astrid Brouwer, een bloemenhuldiging en de toegift “Havanna klanken” werd deze feestelijke middag afgesloten. Er werd wel nog geruime tijd nagepraat in de huiskamer van het Dorpshuis onder het genot van een hapje en drankje.

Op naar de volgende mijlpaal en chapeau voor dit geweldige orkest! En om met de woorden van Astrid te besluiten: “waar gezongen wordt is geen oorlog”, een mooie overweging in de dagen voor Kerst.

Bovenstaande tekst is gepubliceerd in de Westerpost en op www.rodi.nl

Gerelateerde berichten