….springlevend dankzij een mooie mix van beginnende en ervaren muzikanten.
suikerfabriek halfweg
Springlevend is muziekvereniging Eensgezindheid uit Halfweg en Zwanenburg, twee dorpen die halverwege Amsterdam en Haarlem liggen. Halfweg is bij velen bekend door de suikerfabriek die in 1992 zijn laatste rook uitademde. Het personeel van deze fabriek vormt de oorsprong van de muziekvereniging met de veelzeggende naam Eensgezindheid, opgericht in 1908.
De eerste repetitie vond op 6 januari 1909 plaats in Suikerfabriek Holland. De aankoop van instrumenten verliep moeizaam door de zeer krappe begroting. De eerste verjaardag vierden de 16 leden in de Suikerfabriek.
Na de hoopvolle start kwamen er minder rooskleurige tijden. Zo vlak voor de Eerste Wereldoorlog ging het veel dorpsbewoners niet voor de wind en men besloot tot contributieverlaging. In 1912 kwam er wel een eigen muziektent die voor de pastorie van de RK-kerk kwam te staan.
Het bestuur besloot de muziektent op het Kerkplein te verkopen en een nieuwe, vaste tent te bouwen. Er werden drie concerten gegeven die samen 1.000 gulden opleverden. Daarmee kon Eensgezindheid in 1923 de vaste muziektent neerzetten op het Schoolplein.
tweede wereldoorlog
Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was het dreigend onheil goed voelbaar, ook bij de vereniging. Feestelijkheden werden afgelast en later de repetities regelmatig afgezegd. Daardoor waren er geen concerten maar ook geen extra inkomsten.
Iedereen verwachtte de bevrijding in juni/juli 1944 en Eensgezindheid repeteerde stiekem om dit passend te gaan vieren, maar hoe anders zou het lopen! Eindelijk was de oorlog voorbij en haalde Eensgezindheid op 8 mei 1945 de Canadezen in met een muzikale optocht door het dorp. De repetities gingen weer van start en meteen kreeg de club nieuwe leden en donateurs. De vereniging zat in korte tijd stevig in het zadel met 32 orkestleden, 13 drumbandleden en 11 aspirant-leden.
Op 8 november 1959 was het feest: de vereniging bestond 50 jaar en vierde dat in Tivoli in Zwanenburg. Een jaar later gingen het jeugdorkest en de boerenkapel van start. Dat bracht het ledental op een ongekende hoogte van 72.
Het damescomité kwam in 1967 met een verrassing: geld om een houten bouwkeet te kopen dat als éigen clubhuis kon dienen. Immers buiten de bietencampagne kon de vereniging wel in de Suikerfabriek terecht, maar tijdens de campagnetijd moest men naar de kantine van voetbalclub NAS. Van de gemeente mocht de keet voor 10 jaar op het land van Lieftink staan. Eindelijk had de club na 59 jaar een eigen gebouw.
CLUBHUIS KANAALWEG
Langzaam aan ging de club denken aan een stenen clubhuis. Naast alle activiteiten om geld in het laadje te krijgen hadden de leden ook de verkoop van oliebollen ontdekt en het inzamelen van oud papier en vodden. Op 14 april 1977 ging aan de Kanaalweg de eerste paal de grond in. Eind december al beschikte Eensgezindheid over een eigen stenen clubhuis.
De traditionele uniformen van de harmonie waren in 1985 aan vervanging toe. De leden hadden ronduit een hekel gekregen aan het op straat lopen. Voor de harmonie kwamen er uiteindelijk blauwe vesten en grijze broek of rok. Daarmee was het op straat lopend musiceren van de baan.
eensgezindheid 2023
Inmiddels bestaat Eensgezindheid 115 jaar. Zij is springlevend dankzij een mooie mix van beginnende, ervaren en zeer ervaren muzikanten. Eigenlijk is het een vriendenclub die ook nog eens serieus muziek maakt.
Jeugdorkest MuziCool zorgt daarbij voor een natuurlijke instroom. De vereniging telt nu bijna 50 muzikanten.